Blog

Derde kind: tijd voor mijn pensioencheck!

Door: Samantha van der Wurff
15 december 2023
Samantha van der Wurff
PIT-er

Onze derde is er: met haar komst is de wereld weer een beetje mooier geworden! We genieten er volop van, elke dag opnieuw. Tegelijkertijd zijn drie kinderen best een grote verantwoordelijkheid, nu en voor de toekomst.

Daarom ging ik tijdens de zwangerschap voor mezelf nog eens na: wat moet en kan ik regelen, ook op financieel gebied? Want stel dat ik er op een dag niet meer ben, blijven mijn partner en onze kinderen dan financieel goed verzorgd achter? Zo kwam ik natuurlijk ook uit bij mijn pensioen. Tijd voor een check!

Toen mijn partner en ik gingen samenwonen en een samenlevingscontract tekenden, werden er door  het pensioenfonds twee verzekeringen ‘aangezet’: het Facultatief Partnerpensioen en het ANW-Hiaat. Het Facultatief Partnerpensioen wordt gebaseerd op je salaris en werkpercentage. Het ANW-hiaat is een vast bedrag per jaar dat aan mijn nabestaanden wordt uitgekeerd. 
Toen we nog geen kinderen hadden dacht ik altijd: hoezo verzekeren voor mijn vriend? Hij kan toch gewoon ons huis verkopen en een nieuw leven beginnen als ik wegval? We zijn nog jong, ik hoef echt niets achter te laten. Hij redt zich wel.

Dit veranderde toen ik zwanger was van ons eerste kindje. Toen besefte ik dat het wel degelijk slim is om ervoor te zorgen dat mijn vriend en kind niet in een financieel gat zouden vallen als ik zou overlijden en mijn salaris zou wegvallen. Ik wilde zeker weten dat als ik weg zou vallen mijn gezin niet hoefde te verhuizen en dat mijn kinderen later bijvoorbeeld gewoon konden gaan studeren. Als weduwnaar is het immers al zwaar genoeg om je kind alleen op te voeden, geldzorgen wil je er niet bij hebben. 

Dus heb ik toen financieel alles op een rij gezet: wat heb ik nodig en hoe regel ik dat? Ik keek naar de levensverzekering, de begrafenisverzekering, de overlijdensrisicoverzekering op de hypotheek, en natuurlijk ook mijn pensioen. 

Ik heb bewust gekozen voor het Facultatief Partnerpensioen. Ik werk al bijna 12,5 jaar minimaal 80%. Op MijnKLMPensioen en het jaarlijkse UPO kan ik zien wat er voor mijn vriend geregeld is mocht ik overlijden voor mijn pensioendatum. Mijn kinderen krijgen automatisch tot hun 18e (of 27ste als ze studeren) een klein wezenpensioen. Daarnaast ik heb bij mijn NAP aangevinkt dat dit naar mijn nabestaanden zal gaan als ik kom te overlijden voor mijn pensioendatum.

Omdat wij al een overlijdensrisicoverzekering hebben op onze hypotheek heb ik geen ANW-hiaat verzekering. Daarbij zou mijn partner een vaste uitkering per jaar krijgen als ik zou overlijden totdat hij zelf de AOW-leeftijd bereikt. In mijn ogen is dit in onze situatie niet nodig en ik wil mij niet oververzekeren, mijn vriend heeft namelijk zelf ook een baan. 

Conclusie van mijn inventarisatie: wat we nu hebben geregeld, ook voor het pensioen, past bij onze situatie. 

De hoogte van het Facultatief Partnerpensioen wordt bepaald door het salaris en het parttimepercentage. De hoogte van het Facultatief Partnerpensioen (als u dit verzekerd hebt) is te zien op MijnKLMPensioen en het jaarlijkse UPO.

En nu… rust!
Kindje nummer drie is er, dus het is een drukke periode die veel energie vergt. Dan is het extra fijn dat er hier in huis op pensioengebied een aangename rust heerst. Ik weet welke bedragen ik heb opgebouwd en wat er wordt uitgekeerd mocht mij iets overkomen. Dit geeft mij een relaxt gevoel. Mijn pensioencheck had dus absoluut zin. Ik wil collega’s dan ook graag meegeven dat het niet uitmaakt wat voor keuzes je maakt, als je ze maar bewust maakt. Weet waar je aan toe bent en sta erachter!

Over vijf jaar ga ik weer ga ik weer eens kijken naar onze financiële situatie en bepalen of alle keuzes nog kloppen. De kinderen zijn dan ouder en mijn vriend heeft dan ook pensioen opgebouwd. 

In de tussentijd kijk ik ernaar uit om jullie in 2024 allemaal weer aan boord te zien. Dan ga ik graag weer het gesprek aan over pensioen. Eerst ga ik me dan wel verdiepen in alle veranderingen. Want jeetje, wat staat er veel te gebeuren de komende jaren met ons pensioen!

Extra tip:
Wist je dat je tijdens het opnemen van ouderschapsverlof je pensioen gewoon kunt blijven opbouwen in je ‘originele’ werkpercentage? Je legt niets extra’s in en bouwt toch evenveel pensioen op.