Nieuws

Omrekenfactoren voor het berekenen van pensioen aangepast

30 januari 2017

Gaat u binnenkort met pensioen? En kiest u er bijvoorbeeld voor om eerder of later met pensioen te gaan dan de standaard pensioenleeftijd van 60 jaar? Dan hebben de nieuwe factoren invloed op de hoogte van uw pensioenuitkering.

Uw pensioenregeling biedt diverse keuzemogelijkheden, zoals eerder of later met pensioen gaan en ouderdomspensioen ruilen voor meer partnerpensioen. Voor het berekenen van elke keuze – anders dan de standaardkeuze uit het reglement – gebruikt het pensioenfonds factoren. Deze factoren worden jaarlijks vastgesteld en zijn gebaseerd op onder meer de stand van de rente en de levensverwachting. Per 1 juli 2017 wijzigen de factoren.

Waarom wijzigen de factoren?
Door de lage rente was het verschil tussen de rente waarmee het pensioenfonds rekent en de feitelijke marktrente te groot geworden. Dit moest worden gecorrigeerd door de factoren aan te passen. Zo sluiten ze weer aan bij de financiële rekenregels van het pensioenfonds. De gestegen leeftijdsverwachting is ook verwerkt in de nieuwe omrekenfactoren. Maar het effect van de gestegen leeftijdsverwachting is veel kleiner dan het effect van de rente.

Wat betekent dit voor u?
Gaat u vanaf 1 juli 2017 met pensioen, en maakt u gebruik van een van de keuzemogelijkheden? Door de nieuwe factoren krijgt u een andere pensioenuitkering dan u met de oude factoren zou hebben gekregen. Het effect hangt af van uw persoonlijke situatie. Ter illustratie geven we een voorbeeld van iemand met een bruto pensioen van €20.000,- per jaar bij pensionering met 60 jaar.

 

Bruto pensioen €20.000,- per jaar

Oude factoren

Nieuwe factoren

Verschil

Uitstellen pensioendatum

Van 60 naar 61 jaar

21.132,-

20.912,-

- €220,-

Vervroegen pensioendatum

Van 60 naar 59 jaar

18.936,-

19.184,-

+ €246,-

 

In dit voorbeeld:

  1. Bij uitstel van de pensioendatum met 1 jaar: het bruto pensioen op basis van de nieuwe factoren is €220,- lager dan op basis van de oude factoren.
  2. Bij vervroeging van de pensioendatum met 1 jaar: het bruto pensioen op basis van de nieuwe factoren is €246,- hoger dan op basis van de oude factoren. 

Vanaf 1 februari in MijnKLMPensioen
De nieuwe factoren verwerken wij per 1 februari in MijnKLMPensioen.