Nieuws

Onderweg naar de nieuwe pensioenregeling

29 maart 2017

Wat is er tot nu toe gebeurd?

KLM en de vakverenigingen FNV en VNC hebben begin januari nieuwe afspraken gemaakt. Dit is vastgelegd in het pensioenprotocol. Het pensioenprotocol wordt nu getoetst door het pensioenfonds, de belastingdienst en een externe accountant. Beoordeeld wordt of de afspraken ook uitvoerbaar zijn, degelijk zijn gefinancierd en passen binnen de wettelijke kaders. Daarbij wordt bekeken of de belangen van alle betrokkenen goed en evenwichtig zijn meegenomen. Het pensioenfonds bekijkt naast de gevolgen voor huidige werknemers ook of de wijzigingen gevolgen hebben voor gepensioneerden en niet-actieve deelnemers.

Waar staan we nu?

Begin maart heeft het bestuur een terugkoppeling gegeven met de eerste bevindingen aan de arbeidsvoorwaardelijke partijen. In de bestuursvergadering van 24 maart is besproken:

- de reactie van KLM en de vakverenigingen op de opmerkingen van het bestuur over het pensioenprotocol;

- de fondsdocumenten (uitvoeringsovereenkomsten en reglementen);

- een aantal kwantitatieve analyses (ALM studie en haalbaarheidstoets).

Wat zijn de volgende stappen?

  • Deze week vindt verder overleg en onderzoek plaats op een aantal belangrijke openstaande punten. Op de bestuursvergadering van 7 april staat de nieuwe regeling opnieuw op de agenda.
  • Pas na aanvaarding van de uitvoering van de nieuwe regeling door het bestuur en na goedkeuring door de externe accountant en belastingdienst, wordt de nieuwe regeling met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 ingevoerd. Tot het moment dat de opschortende voorwaarden zijn vervuld, blijft de huidige pensioenregeling van kracht.

Hoe houden wij u op de hoogte?

Wij houden u op de hoogte via onze website en NWSflits.