Nieuws

Pensioenwijs

24 oktober 2016

Begin oktober kwamen 250 collega’s naar het Cabine Pensioenplein 2016. Nieuwsgierig naar de discussie tussen KLM en de cabinebonden. Leergierig om meer inzicht te krijgen in de eigen pensioen situatie. En vooral gezellig om tussendoor met elkaar bij te praten.

Logischerwijs kon het bestuur niet inhoudelijk ingaan op de lopende rechtszaak. Wel konden ze schetsen wat er nu aan de hand is en uitgebreid uitleg geven over de financiële situatie van het fonds. Over het positieve effect op het vermogen door goede rendementen en over het negatieve effect van de lage rente op de pensioenverplichtingen. De conclusie: de lage rente heeft veel invloed op de financiële positie. Voor deelnemers betekent dit dat de kans op indexatie de komende jaren gering is. De vragen aan het bestuur en de antwoorden leest u in de Q&A van het Cabine Pensioenplein 2016.

Na het algemene verhaal was het goed om met het eigen pensioen aan de slag te gaan. In verschillende break-out sessies kon op elk niveau over pensioen geleerd worden. Variërend van belangrijke momenten in het begin van je leven tot de keuzes vlak voordat je met pensioen gaat.

Er was ook ruimte voor individuele vragen tijdens de 10 min gesprekken. Daar was veel belangstelling voor. De slots waren snel bezet én de 10 minuten moesten goed bewaakt worden. Het blijkt dat wanneer je eenmaal over je pensioen begint te praten, 10 minuten heel kort is.

In een dagdeel pensioen wijzer geworden? Jazeker gaf 87% van de bezoekers aan. De beste tip van het Cabine Pensioenplein? Bezoek de pensioenplanner! De live demonstratie van de pensioenplanner was een ontdekking. Zo eenvoudig om zelf te doen en direct terug te zien wat de invloed van een bepaalde keuze op jouw pensioen is.

Het volledige verslag van het Cabine Pensioenplein staat in de Focus van december 2016.