Nieuws

Wat betekent de versnelde verhoging van de AOW leeftijd?

23 oktober 2015

Begin juni ging de Eerste Kamer akkoord met de snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Vanaf 2016 gaat de AOW-leeftijd jaarlijks in stappen van drie maanden omhoog. In 2018 komt de AOW-leeftijd dan uit op 66 jaar. En vanaf dat jaar stijgt de leeftijd jaarlijks in stappen van vier maanden. In 2021 komt de AOW-leeftijd op 67 jaar. Bij de oude afspraken was dit in 2023.

In 2013 werd voor deelnemers die de verschuiving van de AOWleeftijd niet zelf kunnen opvangen een overbruggingsregeling geïntroduceerd. Ook kregen deelnemers die destijds al een hoog/laag-constructie voor hun pensioen hadden gekozen, een nieuwe mogelijkheid voor een hoog/laag-constructie om deze meer aan te laten sluiten bij de nieuwe AOW-leeftijd.

De overbruggingsregeling wordt ook nu aangepast beschikbaar gesteld voor nieuwe AOW-gaten die ontstaan door een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Ook is wettelijk toegestaan dat deelnemers in bepaalde gevallen hun eerder gekozen hoog/laag-constructie kunnen aanpassen. Of dit ook voor het cabinepersoneel van toepassing zal zijn, is een zaak waarover de arbeidsvoorwaardelijke partijen bij KLM-Cabinepersoneel nog dienen te beslissen.

Meer over de verhoging van de AOW-leeftijd leest u in het AOW dossier en op de website van de SVB: www.svb.nl.